0723-506554

Aktiviteter

Naturupplevelser, äventyr  och rekreation


Cykeluthyrning

Svartbäck Gård ligger mitt i det vackra kulturlandskapet norr om Sala med mil efter mil med grusväg och skogsvägar som inbjuder till cykling. Sala kommun har tagit fram en cykelkarta där flera fina förslag finns på turer med olika längd. Cykelturen "Golfrundan" på 30 km och "Naturrundan" på 32 km går precis utanför husknuten med fina stopp på vägen såsom Galleri Ölsta skola, Ölsta naturreservat, Järndammens friluftsområde och Sala Silvergruva. Passa på att stanna till vid Måns Ols Utevärdshus halvvägs eller boka din matsäck från gårdens kök. 

Följ cykelleden  "Naturrundan" i Google Maps. Ladda ned kartan som PDF Leden är inte markerad med skyltar.

Du hyr din cykel enklet via Hygglo och kan välja om du vill utgå från Svartbäck gård eller från torget i Sala.

För den som önskar en längre cykelupplevelse finns paketet Cykla runt Ölstabrändans naturreservat där det ingår picknick och guide.

Äventyret är nära 

Antingen vill du genomföra dina utflykter på egen hand och då vi bistå dig med tips och information om vad som finns i närområdet runt gården.  Det finns massor med spännande saker att uppleva såsom nedstigning i Silvergruvan, vandringsleder i olika längd och svårighetsgrad, 36-håls golfbana på Fallet bara ett stenkast från Svartbäck gård, kanotpaddling i gruvans omfattande vattensystem, bara för att nämna några.

Inne i Sala finns flera fina promenadvägar och för de yngre finns Bråstisar och Järnisar att leta (stentroll gömda längs med stigen vid Järndammen och vid Bråsta backar).

Sommartid finns det många närliggande vandringsleder såsom runt Järndammen eller varför inte besöka det imponerande naturreservatet Hårsbäcksdalen där dalsidorna sluttar 20 meter brant ner mot den slingrande ån och du omsluts av frodig grönska  - det är så nära djungel man kan komma på våra breddgrader.

Eller om du önskar ha en guide med dig under vansringsäventyret så kan Svartbäck Gård erbjuda outdoor-paketen GlamHajk  

Träning, avkoppling och kreativt skapande

Oavsett årstid finns alltid något att uppleva på gården som har ett välfyllt sällskapsrum för slöa dagar med dignande bokhyllor, drivor av sällskapsspel eller varför inte besöka ateljén med olika pyssel och kreativt material som får din skaparlust att flöda.

För den träningssugne besökaren finns utegym, en mindre yoga-och meditationsstudio eller varför inte utmana varandra på en pingismatch.

Det är lätt att snöra på sig löpardojorna och ta sig en springtur längs grusvägarna och lätt att få till en skön mil eller kortare rundor.

Sommar och höst finns gott om bär och svamp att plocka eller vara med och skörda på gården i växthus och pallkragar, 

Runt gården finns många stigar i skogarna och vi bistår gärna med digitala kartor lätta att följa i Strava.


Över dagen eller stanna längre

Utflykter och upplevelser som utgår från Svartbäck Gård i gårdens regi

Svartbäck Gård är en charmig och genuin gård för kick-off med jobbet eller semesterboende för familjer eller sällskap i avskilt och lugnt läge nära friluftsaktiviteter. 

På Svartbäck Gård erbjuder vi paketerade upplevelser inom outdoor såsom cykling, vandring och paddling och alltid med en gourmet-twist. 

Damtralla

Med cykel på grusvägar och stigar

Ölstabrändan runt med gourmet-twist

Cykelutflykten runt naturreservatet Ölstabrändan utgår från Svartbäck Gård. Eran picknick är packad från bondköket och kaffetermosen och kakan från matmor väntar i cykelkorgen. Turen tar er längs grusvägar och större stigar genom orörd skog med små avstickare såsom till nedslagsplatsen för Lansenplanet. Turen är 1.4 mil lång och passar även barn Läs mer

Järndammen i Sala

Vandra Gruvdamsrundan

GlamHajk 48 timmar

Ett tvådagars äventyr med guldkant i de djupa skogarna runtomkring gruvstaden Sala. För dig och ditt kompisgäng eller kickoff med jobbet. Följ med Svartbäck Gård på natur- och gourmetupplevelse all inclusive runt spännande  Gruvdamsrundan. Dagtid har ni med er härlig picknick under er outdoor-upplevelse och kvällstid dukas det för gourmetmiddag i bondköket. Ni sover skönt på gården som är er bas för hajken. Läs mer

Murder Mystery

Middag & mysterium

Tabberaset i Svartbäck

Tabberaset i Svartbäck. Boka middag för mindre sällskap med spännande mordmysterium att lösa!

Vem är mördare? Vem kan man lita på? Nu kan du tillsammans med en grupp vänner eller kollegor uppleva en kväll i sann deckaranda samtidigt som ni äter en god middag på en allmogegård i skogarna utanför Sala.

Ni kommer att få uppleva en spännande kväll med att lösa en mordgåta genom lyssna på varandras alibi, hitta ledtrådar och följa eran inre Hercule Poirot.

Pris: 450 sek per person, dryckespaket finns att välja som tillval. Anpassat för 8 personer. 

Till bokningsförfrågan

Boka
Att göra

Många outdoor-aktiviteter att välja på

Svartbäck Gård ligger nära friluftsaktiviteter såsom MTB-leden Knektleden, Sala Silvergruva med nedstigning, vandringsleder i olika längd och svårighetsgrad 36-håls golfbana, kanotpaddling i gruvans omfattande vattensystem, för att nämna några.

Vi har olika paket för dig som önskar boka en helhetsupplevelse med utrustning, matsäck, transport och guide. Fler aktivitets-paket finns att boka här.

Knektleden MTB

MTB i gruvmiljö

Knektleden

Charmig MTB-led i det gruvhistoriska landskapet vid Sala Silvergruva. Bansträckningen är 7 km. Svartbäck Gård kan ordna med transport till ledens startpunkt, matsäck och bistå med kartor och guide. Enklare cyklar finns att hyra på gården lämpliga för nybörjare.

Läs mer om Knektleden hos Trails of Västmanland.

Gruvdammsrundan

Vandring

Gruvdamsrundan

Leden passar utmärkt för dig som vill uppleva en blandning av idyllisk landsbygd, vacker natur och fascinerande historia. Du kan vandra leden i sin helhet 26 km eller dela upp den i etapper. Svartbäck Gård har ett paketerbjudande kallat GlamHajk för dig som önskar vandra Gruvdamsrundan med guldkant. I paketet  ingår  boende, mat och vandring samt transport  och guide i ett och samma pris.

Läs mer om Gruvdamsrunden hos Trails of Västmanland.

Längs kanalerna

Paddla i gruvans vattensystem

Silvergruvans omfattande vattensystem av kanaler och dammar lämpar sig väl för ett äventyr i kanot. Svartbäck Gård hyr ut uppblåsbar kanot som lätt kan transporteras och läggas i vid olika platser där du som gäst önskar börja din kanottur. I paketet ingår kanot för två personer, paddlar, flytväst, picknick och transport till startplats och upphämtning.

Pris 1 200 kr för en heldags hyra inklusive transport, utrustning och matsäck. Lämpligt för två vuxna personer eller en vuxen och två barn.

Flytväst för hund kan också hyras.

Sala med omnejd

Runt om Sala finns mycket spännande att göra

För den som vill hitta fler aktiviteter i Sala med omnejd finns många samlande sidor att titta vidare på för att få inspiration till utflykter.

Nedre Dalälven

Fiske, paddling, guidade turer, mm mm  Läs mer 

Destination Sala

Samlad information om aktiviteter, boenden, mat och shopping i Sala. Läs mer

Till bokningsförfrågan

Boka